Блог "Gav-Gav" ua

КІСТКИ, ЯКІ МОЖНА І ПОТРІБНО ДАВАТИ СОБАКАМ

Кісточки для собак — смачний і корисний прикорм. Але незнання які кістки і в якому вигляді давати собаці викликає збентеження. І господарі, недовго думаючи відмовляються від цієї насправді корисної добавки для улюбленців.
Кіски для собак

МІФ — категорично не можна давати кісточку собаці, це може привести до загибелі тварини.


Отже, які ж кісточки підходять улюбленцю?

Багато власників собак, котрі вилучають кістки з раціону, припускаючи, що можна завдати шкоди організму вихованця, помиляються. Собака, яка періодично гризе і розкушує сирі кісточки не страждає від нальоту на зубах. Також цей процес є профілактикою деяких проблем з яснами. Активно розвиваються м'язи шлунка.


Які плюси від сирих кісток?

— Сирі кістки є природним джерелом кальцію і фосфору для підтримки скелетної структури собаки.
— Сирі кістки, природним шляхом зберігають зуби собаки чистими і білими. Під час розкушування і відривання м'яса від кістки зуби очищаються від нальоту, що запобігає появі зубного каменю.
— Сирі кістки задовольняють потребу собаки в жуванні й нерідко діють як антистрес. 30-хвилинний сеанс жування сирих кісток допомагає заспокоїти і розслабити улюбленця.
— Сирі кістки допомагають собаці відчувати себе ситим. Жоден улюбленець не відмовиться від їжі, сирі кістки допомагають задовольнити їхню тягу до їжі.


Особливості ШКТ:

— У процесі гризіння і розкушування кісток, активно розвиваються м'язи шлунку, що запобігає утворенню газів в кишківнику. Кістки як ласощі, сприяють правильній роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляють улюбленця від різних захворювань.
— Грубий корм, яким і є сира кістка потребує більше часу для перетравлювання. А отже корисні мікроелементи засвоюються в більшій кількості й зміцнюються кишки.

З якою частотою можна балувати вихованця кісточкою?

— Для дорослих собак не більше 2-3 разів на тиждень. Треба бути уважним, тому що можливі пошкодження ротової порожнини собаки. Але це, знову ж таки, залежить від того яку кістку дали тварині і чи привчали собаку з малого віку гризти кістки.

Заборонені кістки:

— Особливо небезпечно годувати кістками, що кришаться. Вони можуть застрягти в горлі при ковтанні і викликати ядуху. Часточки кісток, які залишилися в кишківнику, провокують запори або діарею з кривавими прожилками.
— Курячі кістки, особливо трубчасті.
— Свинячі кістки, особливо залишки зі столу. Краще відмовитися від свинини взагалі.
— Варені кістки м'якші, але можуть нашкодити не менше, ніж сирі. При варінні або обробці кісток високими температурами, утворюється клейковина, яка після потрапляння в шлунок або кишківник тварини перетворюється в згусток і складно виводиться з організму, що призводить до запору.

Отже — частування курячими, свинячими і кролячими кісточками, загрожує серйозними проблемами. Наслідки від підгодовування маленьких цуценят до 2 місяців, можуть бути летальними. Їхній ШКТ ще не готовий до перетравлювання грубої їжі.

Рекомендується давати яловичі натуральні, сирі кістки, але кістка має бути:
  • Правильної форми, (підходять для собак будь-яких порід)
  • Середнього розміру
  • Хрящові частини яловичого ребра дуже добре підходять для підгодівлі
  • З м'ясом (м'ясний обріз на кістці)
  • Обрізки хребтів індички
  • Великим породам і дорослим собакам можна і потрібно давати хрящові телячі ребра. Вони вміють гризти їх повністю.
  • Цуценятам можна давати велику яловичу кістку. Погризти сильно вони не зможуть, але сам процес їм сподобається.
Кіски для собак

При покупці
Уточніть у продавця вік тварини, кістку котрої Ви збираєтеся купувати. Якщо тварина була молода, то жодної небезпеки для собаки немає.


Що обрати: варена кісточка чи сира?

Однозначно потрібно обирати сиру. Від вареної кістки ніякої користі, за винятком самого процесу розжовування. Для очищення зубів і правильної роботи шлунково-кишкового тракту улюбленця обираємо тільки сирі кістки.


Користь від кісточок при зміні зубів:

При зміні зубів у цуценят виникає дискомфорт і свербіж в пащі. Тверді ласощі полегшують процес прорізування, зуби будуть чистими і міцними, ясна здоровими, вміст вітамінів і мінералів, позитивно вплине на ріст.


Наслідки від невдало обраної кісточки:

  • розлади — запор, діарея, здуття, отруєння,
  • пошкодження емалі, зубів, травма ясен, глотки, рясне слиновиділення,
  • ядуха 1) ( расстройство дыхания) ядуха.


Увага!

Якщо улюбленець, харчується сухими кормами, то натуральними кістками підгодовувати не можна. ШКТ таких собак вже адаптувалося до перетравлювання сухого корму. Для таких собак краще обрати виробничі аналоги із зоомагазинів.

Рекомендація спеціаліста!
Кістки можна давати тільки при правильному кислотному середовищі (уже коли собака на натуралці), і категорично не можна давати при змішаному годівлі та годівлі сухими кормами.
ПРО ГОДУВАННЯ