Блог "Gav-Gav" ua

ДОБЕРМАН

Доберман

ПОХОДЖЕННЯ: Німеччина.
ЗАСТОСУВАННЯ: Компаньйон, охоронний і службовий собака.
КЛАСИФІКАЦІЯ FCI: Група 2. Пінчери і шнауцери, молосси, швейцарські вівчарки.

Секція 1. Пінчери і шнауцери.

З випробуваннями робочих якостей.

КОРОТКА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: Доберман є єдиною німецькою породою, яка носить ім'я свого першого заводчика — Фрідріха Луіса Добермана (02.01.1834 - 09.06.1894). Вважається, що він був збирачем податків, господарем бойні (шкуродером), а частина часу — ловцем собак, маючи законне право на ловлю всіх бродячих псів. З цього контингенту він відбирав тварин особливого типу. Так звані «собаки м'ясника», які в той час вже вважалися відносно чистої породою, зіграли найбільш важливу роль в зародженні породи доберман. Ці собаки були раннім типом ротвейлера, змішаного з вівчаркою Тюрінгії, чорного забарвлення з іржаво-рудими підпалинами. Пан Доберманн розводив ці змішані породи в 1870-х роках. Таким чином, він отримав «свою» породу: не просто пильних, а службових і сторожових собак із сильно розвиненими захисними якостями. Вони часто використовувалися як вартові і поліцейські собаки. За широке застосування в роботі поліції вони отримали прізвисько «жандармський собака». Їх використовували на полюванні за лімітованими крупними хижаками. У цих обставинах, само собою зрозуміло, доберман був офіційно визнаний поліцейської собакою на початку двадцятого століття.

Доберман — це собака середнього розміру, сильний, м'язистий. Незважаючи на свою масивність, він повинен бути елегантним і благородним, що має виявлятися в обрисах його тіла. Він чудово підходить як компаньйон, охоронний і службовий собака, а також як собака для всієї родини.

ЗАГАЛЬНИЙ ВИД: Доберман — середнього розміру, міцної, м'язистої будови. Завдяки елегантним лініям свого тіла, гордій поставі, красі і рішучому виразу, він відповідає ідеальному портрету собаки.

ВАЖЛИВІ СПІВВІДНОШЕННЯ: Тіло добермана здається майже квадратним, особливо у псів. Коса довжина тіла, виміряна від виступу плече-лопаткового зчленування до виступу сідничного бугра, не повинна перевищувати висоту в холці більше, ніж на 5% у псів і 10% у сук.

ПОВЕДІНКА І ТЕМПЕРАМЕНТ: Характер добермана доброзичливий і спокійний, дуже відданий сім'ї і любить дітей. Бажані помірний темперамент і помірна пильність. Середній поріг збудливості необхідний для хорошого контакту з власником. Легко дресирується, доберман працює із задоволенням і повинен володіти належними робочими здібностями, сміливістю і твердістю. Потрібні особливо значущі самовпевненість і безстрашність, а також пристосовуваність і уважність до соціального оточення.

ГОЛОВА

ЧЕРЕПНА КОРОБКА: Міцна, середньої довжини. При погляді зверху голова має форму тупого клина. При погляді спереду лінія верхівки повинна бути майже рівною і не спадати до вух. Лінія морди тягнеться майже прямо до верхньої лінії черепа, котрий, м'яко округляючись, переходить в лінію шиї. Надбрівні дуги добре розвинені, але не виступають. Тим не менш, лобова борозна очевидна. Потиличний бугор не повинен бути помітним. При погляді спереду і зверху бічні сторони голови не повинні бути опуклими. Незначна опуклість між задньою частиною верхньощелепної кістки і виличної дугою повинна бути в гармонії з загальною довжиною голови. М'язи голови мають бути добре розвинені.

Перехід від чола до морди: Повинен бути слабким, але явним.

ЛИЦЬОВА ЧАСТИНА:

Мочка носа: ніздрі добре розвинені, більше в ширину, з великими отворами, в цілому невиступаючі. Чорна — у чорних собак; у коричневих собак, відповідно, більш світлих тонів.

Морда: Повинна бути сильно розвинена. По довжині дорівнює черепній частині. Повинна мати глибину. Паща має широко відкриватися, доходити до молярів. Хороша ширина морди має бути також в області верхніх і нижніх різців.

Губи: Повинні бути сухими і прилягати до щелепи, щоб забезпечити щільне змикання пащі. Пігмент ясен має бути темним; у коричневих собак — відповідного, більш світлого тону.

Щелепи, зубна формула, зуби: Сильні, широкі верхня і нижня щелепи, ножицеподібний прикус, 42 зуба правильно розташовані і нормального розміру.

ОЧІ: Середнього розміру, овальні і темного кольору. Більш світлі відтінки допускаються у коричневих собак. Прилеглі повіки, вкриті шерстю. Залисини навколо очей вкрай небажані.

ВУХА: посаджені високо, несе стоячими. Підрізані пропорційно до голови. У країнах, де купірування не допускається, непідрізані вуха також визнаються (переважно середнього розміру, передній край прилягає до вилиці).

ШИЯ: Повинна бути хорошої довжини, пропорційною до корпусу і голови. Суха і мускулиста. Її обриси поступово спускаються в плавному вигині. Вертикальна постава демонструє значне благородство.

КОЛОДКА

ХОЛКА: Повинна бути яскраво виражена по висоті і довжині, особливо у псів, що визначає нахил лінії верху від холки до крупу.

Спина (від холки до маклоків): Коротка і компактна, широка і добре омускулена.

Поперек: Широка і добре омускулена. У суки може бути дещо довшим, тому що потрібно місце для цуценят.

Круп: Широкий і добре омускулений, злегка похилий ледь помітно від маклоків до основи хвоста, повинен здаватися добре закругленим, не бути горизонтальним або явно скошеним.

Груди: Довжина і ширина грудей повинні бути в правильному співвідношенні до довжини корпусу. Глибина злегка склепистих ребер повинна складати приблизно 50% від висоти собаки в холці. Груди особливо широкі в добре розвиненій передній частині.

Лінія низу: Помітно підтягнута від нижньої точки грудини до заду. Хвіст: Високо посаджений, коротко підрізаний так, щоб залишалися приблизно два хвостових хребця. У країнах, де купірування забороняється законом, хвіст може залишатися природним.

КІНЦІВКИ

ПЕРЕДНЯ ЧАСТИНА:

Загальний вигляд: Передні ноги при огляді з усіх боків майже прямі, вертикальні до землі і сильно розвинені.
Плечі: Лопатки косі, прилягають до грудей, по обидва боки лопаткового гребеня добре омускулені і виступають над грудним відділом хребта. Кут нахилу до горизонту становить приблизно 50 градусів.
Плечові кістки: Середньої довжини, добре омускулені, утворюють кут з лопатками приблизно 105-110 градусів.
Ліктики: Направлені строго назад, не вивернуті.
Передпліччя: Міцні і прямі. Добре омускулені. Гармонійної довжини.
Зап'ястя: Міцні.
П'ясті: Кістки міцні. Прямі при погляді спереду. При погляді збоку тільки злегка похилі, максимум на 10 градусів.
Передні лапи: Лапи короткі і в грудці (котячі).
Пальці склеписті. Кігті короткі і темні.

ЗАДНЯ ЧАСТИНА:
Загальний вигляд: Завдяки добре розвиненим тазовим м'язам крупа і стегон при огляді ззаду доберман виглядає широким і заокругленим. М'язи, що переходять від таза до стегон і гомілок, закінчуються хорошим розвитком в ширину, а також в області стегон, в колінних суглобах і гомілках. Сильні задні ноги прямі і стоять паралельно.
Стегна: Середньої довжини і ширини, добре омускулені. Хороший тазостегновий кут. Кут з горизонталлю приблизно 80-85 градусів.
Коліна: Колінний суглоб міцний і утворений стегном і гомілкою, а також колінної чашечкою. Колінний кут приблизно 130 градусів.
Гомілки: Середньої довжини, гармонійні із загальною довжиною задніх кінцівок.
Скакальні суглоби: Помірної міцності і паралельні. Кістки гомілки сполучаються з плюснами в скакальному суглобі під кутом близько 140 градусів.
Плюсни: Короткі і стоять вертикально до землі.
Задні лапи: Подібні до передніх лап, пальці задніх лап короткі, склеписті і в грудці. Кігті короткі і темні.

РУХИ: Особливо значимі як для службового використання, так і для зовнішнього вигляду. Рухи пружинисті, елегантні, швидкі, вільні і розмашисті. Можливо більший вимах передніх ніг. Задні кінцівки добре витягуються і штовхаються з необхідною пружністю. Передня нога одного боку і задня нога іншого рухаються вперед одночасно. Мають бути стійкими спина, зв'язки і суглоби.

ШКІРА: Скрізь щільно прилягає і добре пігментована.

СОРОЧКА

ШЕРСТЬ Коротка, жорстка і густа. Щільно прилягає і гладка, рівномірно розподілена по всій поверхні. Підшерстя не допускається.

ОКРАС: Чорний або коричневий — з іржаво-рудими, явно визначеними і чіткими підпалинами на морді, вилицях, бровах, горлі, кистях, плюснах, лапах, на внутрішній стороні задніх ніг, передпліччях і під хвостом, дві плями на грудях.

ЗРІСТ ТА ВАГА

ЗРІСТ: Висота в найвищій точці холки.
Пси: 68-72 см.
Суки: 63-68 см.
Бажаний середній зріст.

ВАГА:
Пси близько 40-45 кг.
Суки близько 32-35 кг.

НЕДОЛІКИ: Будь-яке відхилення від вищеназваних пунктів повинне розглядатися як недолік, оцінка якого має бути в точному співвідношенні зі ступенем цього відхилення.
Загальний вигляд: Відхилення в статевому типі; зайва масивність; занадто легкий собака; занадто важкий собака; занадто високоногий; тонкий кістяк.

Голова: Занадто важка; занадто вузька; занадто коротка; занадто довга; перехід від чола до морди занадто виражений або надто незначний; горбоносість; поганий нахил верхньої лінії черепної частини; слабка нижня щелепа; круглі або вузькі очі; світлі очі; вилиці занадто розвинені; відвисаючі губи; очі занадто опуклі або занадто глибоко посаджені; вуха посаджені занадто високо або занадто низько; складка в кутку рота.

Шия: Дещо коротка; занадто коротка; ненатягнута шкіра на горлі; підвіс; занадто (непропорційно) довга шия; тонка шия.

Колодка: спина не міцна; скошений круп; м'яка спина; горбата спина; недостатньо або занадто опуклі ребра; недостатня глибина або ширина грудей; спина (від холки до маклоків) занадто довга; нерозвинена передня частина грудей; хвіст посаджений надто високо або занадто низько; надто слабо або надто різко підтягнутий живіт.

Кінцівки: Занадто незначні або занадто виражені кути передніх і задніх кінцівок; вільні лікті; відхилення від стандартного положення і довжини важелів і суглобів; занадто вузький або занадто широкий постав; коровій постав, випрямлені кути скакальних суглобів, щаблистість; розпущені або плоскі лапи, покручені пальці; бліді кігті.

Сорочка: Підпалини занадто світлі або розмиті; затемнені підпалини; наявність маски; велика чорна пляма на ногах; підпалини на грудях ледь помітні або занадто великі; шерсть довга, м'яка, кучерява або тьмяна. Рідка шерсть; залисини; великі пучки шерсті, особливо, на корпусі; очевидне підшерстя.

Характер: Недостатньо самовпевнений; занадто збудливий темперамент; підвищена настороженість; занадто високий або занадто низький поріг збудливості.

Зріст: За відхилення в зростанні до двох сантиметрів від стандарту повинна знижуватися оцінка.

Рухи; хиткі; обмежені або утруднені; інохідь.

ДИСКВАЛІФІКУЮЧІ ВАДИ:

Загальний вигляд: Пси в сучому типі, суки в псячому типі.

Очі: Жовті (хижі); блакитні, частково або повністю.
Зубна аркада: Недокус, прямий прикус; перекус; відсутні зуби.
Сорочка: Білі відмітини; виражено довга або хвиляста шерсть; виражено рідка шерсть або великі залисини.

Характер: боязкість, нервові і агресивні тварини.

Зріст: Собаки з відхиленням більше двох сантиметрів вище або нижче стандарту.

ПРИМІТКА: Пси повинні мати два явно нормальних сім’яники, повністю опущених в мошонку.
ПРО ВИХОВАНЦІВ